Роз’яснення компанії щодо поширеної інформації в ЗМІ про препарат Габана

Роз’яснення компанії щодо поширеної інформації в ЗМІ про препарат Габана

22 листопада 2019 | Новини компанії

Останнім часом в ЗМІ поширилася інформація, що начебто лікарські засоби з діючою речовиною прегабалін є наркотичними. Така інформація може вводити в оману пацієнтів, яким призначена терапія лікарським засобом Габана, що містить діючу речовину прегабалін.  Більше того, така інформація може призводити до припинення пацієнтами лікування, що може мати вкрай негативні наслідки для їх здоров’я.
За даними зарубіжних епідеміологічних досліджень, близько 6-8% населення планети страждає від невропатичних больових синдромів, невропатичний біль становить 20% усіх випадків хронічного болю*. Такі люди зіштовхуються з виснажливим болем, що триває більше 3 місяців та знижує якість життя людини. Особливою відмінністю цього болю є те, що він не знімається звичайними знеболювальними. Невропатичний біль може бути постійним або періодичним, і турбує пацієнта протягом тривалого періоду. Для лікування цього болю використовуються такі препарати, як лідокаїн, антидепресанти, опіоїдні анальгетики. Вони мають досить багато побічних ефектів, протипоказань, високий ризик міжпрепаратної взаємодії. Згідно міжнародних стандартів для терапії невропатичного болю препаратами першої лінії терапії є лікарські засоби з діючими речовинами габапентин та прегабалін. 
Звертаємо увагу, що Габана не є наркотичним засобом і не входить до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, який регулярно переглядається і затверджується Кабінетом Міністрів України. Згідно з інструкцією для медичного застосування препарат Габана призначають для лікування невропатичного болю у дорослих при ушкодженні периферичної та центральної нервової системи.
Габана є рецептурним лікарським засобом, який згідно Законом України «Про  лікарські засоби» має реалізовуватися аптеками лише за рецептом. Корпорація «Артеріум» висловлює своє занепокоєння практикою відпуску рецептурних препаратів без рецепта та звертає увагу аптечних мереж на необхідність дотримуватися правил реалізації рецептурних засобів згідно встановлених чинним законодавством норм.
* Молчанов Д. Проблема боли в неврологической практике: решение есть всегда//Здоров’я України. 2013 р. с 18-19. (переклад: Молчанов В.Д. Проблема болю у неврологічній практиці: рішення є завжди//Здоров’я України. 2013 р. с 18-19)

 

МНН: pregabalin
Склад:
діюча речовина: прегабалін;
1 капсула містить 75 мг або 150 мг прегабаліну; допоміжні речовини: лактоза, моногідрат; крохмаль прежелатинізований; тальк; оболонка капсули: желатин, титану діоксид (Е 171) — для дозування 75 мг; желатин, титану діоксид (Е 171), еритрозин (Е 127), патентований синій (Е131), діамантовий чорний (Е 151) — для дозування 150 мг.
Фармакотерапевтична група. Протиепілептичні засоби
Код АТХ N03A X16.
Показання.
Невропатичний біль. Препарат Габана призначають для лікування невропатичного болю у дорослих при ушкодженні периферичної та центральної нервової системи.
Епілепсія. Препарат Габана призначають як додаткову терапію парціальних судомних нападів із вторинною генералізацією або без такої у дорослих. Генералізований тривожний розлад. Препарат Габана призначають для лікування генералізованого тривожного розладу у дорослих. Фіброміалгія.
Протипоказання.
Підвищена чутливість до діючої речовини або будь-яких допоміжних речовин.
Побічні реакції.
Найчастішими побічними реакціями були запаморочення та сонливість. Побічні реакції зазвичай були легкими або помірними. Інші:
З боку обміну речовин, метаболізму: підвищений апетит.
З боку психіки: ейфоричний настрій, сплутаність свідомості, дратівливість, зниження лібідо, дезорієнтація, безсоння.
З боку нервової системи: запаморочення, сонливість, атаксія, порушення координації, тремор, дизартрія, погіршення пам’яті, порушення уваги, парестезії, седативний ефект, порушення рівноваги, в’ялість, головний біль.
З боку органів зору: нечіткість зору, диплопія, кон’юнктивіт.
З боку органів слуху та вестибулярного апарату: вертиго.
З боку травної системи: блювання, сухість у роті, запор, метеоризм, гастроентерит.
Загальні розлади: порушення ходи, відчуття сп’яніння, підвищена втомлюваність, периферичні набряки, набряки.
Виробник: АТ «Київмедпрепарат». Україна, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського, 139. Інформацію про лікарський засіб Габана розміщено в скороченому вигляді, повна інформація  про лікарський засіб Габана розміщена в інструкції для медичного застосування лікарського засобу Габана. Сайт, на якому розміщено дану інформацію, є спеціалізованим виданням, призначеним для медичних і фармацевтичних працівників.

МЕДІА-ГАЛЕРЕЯ
ПРЕС-КІТ

Інформація про діяльність Корпорації «Артеріум» для журналістів й інших зацікавлених сторін

КОНТАКТИ ДЛЯ ЗМІ


e-mail: pr@arterium.ua
тел.: +38093 124 87 26